top of page

Ramazanda diyet yapılır mı?

  • Yazarın fotoğrafı: Esra Yegen
    Esra Yegen
  • 7 Eyl 2023
  • 2 dakikada okunur

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzeninin oldukça değiştiği bu dönemde sağlıklı beslenmek çok daha büyük önem taşıyor. Bu dönemde dengeli beslenmek oruçluyken enerji ve sağlıklı olmamızı da çok etkiliyor.


Ramazan Ayında diyet tabii ki yapılır. Hem de yapılması vücut açısından çok faydalıdır. Aslında diyet belirli bir yasaklar listesi olmadığında tatilde, ramazanda, bayramda yani her türlü değişen durumlarda diyet yapılabilir.


Diyet demek sağlıklı beslenmek demektir. Sağlıklı beslenmek de vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini ona vererek sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Hastalıklara yakalanmamak ve güçlü bir bağışıklık için de çok önemlidir.


Peki ramazanda nasıl beslenelim? Nelere dikkat etmek gerekir?



Oruç tutanlar için 13 beslenme önerisi!


1) Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.


2) Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.


3) Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.


4) Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın.


5) Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.


6) İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb. tercih edin.


7) Mümkün olduğunca iftar ve sahurda badem, ceviz vb tüketmeye özen gösterin.


8) İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin.


9) Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.


10) Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin.


11) Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durulması önemlidir.


12) İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.


13) Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için de sıvı tüketiminize dikkat edin. Yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller; kuru fasulye, mercimek, nohut, kepekli tahıllar ve tam buğday ekmeği, sebzeler ve salata) tercih edilmelidir. Taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, badem vb. gibi kuru yemişler tüketilmelidir.


Herkese sağlıklı, güzel bir ay diliyorum! 🌼




コメント


bottom of page